Φρούτα και λαχανικά εποχής: Γιατί πρέπει να τα προτιμούμε;

 

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία και την ευημερία μας. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά στοιχεία που μας βοηθούν να νιώθουμε ενέργεια, υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία του οργανισμού μας. Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών έχει συσχετιστεί ακόμη και με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και πεπτικών προβλημάτων.

Τη σύγχρονη εποχή με τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, η άνεση και η γρήγορη εξυπηρέτηση είναι από τις βασικές μας επιθυμίες. Αυτή η άνεση που αποζητάμε στη ζωή μας, μοιραία αντικατοπτρίζεται και στη διατροφή μας. 

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των εύκολων και γρήγορων μετακινήσεων ανά τον κόσμο, είναι πάρα πολύ συνηθισμένο να μεταφέρονται τα προϊόντα διατροφής σε μεγάλες αποστάσεις και να μπορούμε να τρώμε, για παράδειγμα, φρέσκα μούρα τον Ιανουάριο ή γκρέιπφρουτ τον Αύγουστο.

Παρόλα αυτά, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής αποτελεί την ιδανική κατεύθυνση προς περισσότερο βιώσιμα καταναλωτικά πρότυπα, βάσει της θεώρησης ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της διατροφής. Η κατανάλωση τους επίσης αποτελεί μία από τις βασικές αλλαγές που προτείνονται για την υιοθέτηση μιας περισσότερο βιώσιμης διατροφής, η οποία θα προάγει τη βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής;

Πάμε να δούμε τους πιο σημαντικούς!

  1. Έχουν όφελος για την υγεία μας.

Οι τροφές που καλλιεργούνται και καταναλώνονται στις κατάλληλες εποχές έχουν μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα. Βάσει μιας μελέτης, κατά την οποία παρακολουθήθηκε η περιεκτικότητα του μπρόκολου σε βιταμίνη C, διαπιστώθηκε ότι το μπρόκολο που καλλιεργείται κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής του (δηλαδή, το φθινόπωρο) είχε υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από το μπρόκολο που καλλιεργείται την άνοιξη. 

Όταν τα τρόφιμα καλλιεργούνται εκτός εποχής, δεν ακολουθούν τους φυσικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ωρίμανσης. Προκειμένου ορισμένα φρούτα και λαχανικά να είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χρησιμοποιούνται θεραπείες, γνωστές ως παράγοντες ωρίμανσης, μετά τη συγκομιδή. Αυτές περιλαμβάνουν χημικές ουσίες, αέρια και θερμικές διεργασίες. Αυτές οι διαδικασίες επιτρέπουν στα τρόφιμα να παράγονται σε μαζικές ποσότητες επιβραδύνοντας τη διαδικασία ωρίμανσης. Βοηθούν επίσης στην προστασία των προϊόντων από βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς κατά τη μεταφορά τους από τις καλλιέργειες στις τοπικές αγορές.

  1. Έχουν καλύτερη γεύση

Τα προϊόντα μαζικής παραγωγής που προορίζονται να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση των καταναλωτών συνήθως παρουσιάζουν έλλειψη γεύσης. Στόχος των μεγάλων εμπορικών εκμεταλλεύσεων είναι η παραγωγή ενός όγκου «προϊόντος» για την κάλυψη της μεγάλης ζήτησης. Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση η ποσότητα και η εμφάνιση υπερισχύουν της γεύσης. Η επιλεκτική αναπαραγωγή ευνοεί την ομοιόμορφη ωρίμανση και τη διάρκεια ζωής έναντι της γεύσης, οδηγώντας μας να καταναλώνουμε άγευστες ντομάτες και φράουλες. Από την άλλη πλευρά, τα φυσικά ώριμα φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται και μαζεύονται την εποχή τους είναι συνήθως γευστικότατα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

  1. Συμβάλλουν στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος

Η επιλογή κατανάλωσης τοπικών προϊόντων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακαλύψετε ποια φρούτα και λαχανικά είναι εποχιακά. Και αυτός ο συνδυασμός εποχιακού και τοπικού είναι καλύτερος για το περιβάλλον.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσο μακριά ταξίδεψε το αχλάδι ή η μελιτζάνα που αγοράσατε στο τοπικό παντοπωλείο σας προτού τα αποθηκεύσετε στα ράφια: Προήλθε από τοπικούς παραγωγούς, μεταφέρθηκε σε όλη τη χώρα ή η μεταφορά έγινε με αεροπλάνο; Οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε ελάχιστα τις επιπτώσεις αυτών των μεταφορών όχι μόνο στη διατροφική αξία των τροφίμων μας και στο κόστος, αλλά και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών καυσίμων από τις συχνές και χρονοβόρες μετακινήσεις.

  1. Είναι οικονομικότερα

Όταν ένα φρούτο ή λαχανικό καταναλώνεται στην εποχή του, υπάρχει σε μεγαλύτερες ποσότητες και, κατ’ επέκταση, είναι διαθέσιμο σε χαμηλότερη τιμή. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι είναι εποχή των μούρων και γι’ αυτό οι φράουλες και άλλα μούρα είναι τόσο φθηνά εκείνη την εποχή. Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να καταναλώσετε γκρέιπφρουτ τον Ιούλιο, πιθανότατα θα πληρώσετε τα διπλάσια από ό,τι τον Δεκέμβριο. Το γκρέιπφρουτ είναι φρούτο του χειμώνα, βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες και συνεπώς έχει χαμηλότερη τιμή.

Η παραγωγή εποχιακών φρούτων και λαχανικών είναι πολύ οικονομικότερη για τους παραγωγούς που προτιμούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερη τιμή παρά καθόλου.

  1. Μας ωθούν να μαγειρεύουμε πιο υγιεινά

Το να επιλέγετε φρούτα και λαχανικά εποχής, σας ωθεί να μαγειρεύετε περισσότερο και, πραγματικά, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε για την υγεία σας. Όταν αρχίσετε να ανακτάτε τον έλεγχο του τι εισάγετε στον οργανισμό σας (τα έλαια με τα οποία επιλέγετε να μαγειρεύετε, πόση ζάχαρη και αλάτι προσθέτετε στο φαγητό σας κ.λπ.), θα κάνετε συνειδητά ακόμα περισσότερες καλές επιλογές για την υγεία σας. Το μαγείρεμα είναι επίσης μια εξαιρετική δραστηριότητα για να περάσετε χρόνο με τα παιδιά, την οικογένεια και τους φίλους σας.

  1. Συμβάλλουν στην επούλωση του οργανισμού μας

Ο φυσικός κύκλος των προϊόντων είναι τέλεια σχεδιασμένος για να υποστηρίζει την υγεία μας και την ορθή λειτουργία του οργανισμού μας. Η εποχή των μήλων είναι το φθινόπωρο, γεγονός που τα καθιστά την ιδανική μεταβατική τροφή για να απαλλαγούμε από την υπερβολική ζέστη και να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα. Την άνοιξη, τα άφθονα φυλλώδη λαχανικά μας βοηθούν να αλκαλοποιήσουμε, να αποτοξινώσουμε και να χάσουμε κάποια περιττά κιλά μετά από έναν μακρύ χειμώνα κατά τη διάρκεια του οποίου έχουμε καταναλώσει πιο «βαριές» τροφές. Το καλοκαίρι πρέπει να δροσιστούμε και να παραμείνουμε ενυδατωμένοι τρώγοντας περισσότερα φρούτα, μούρα, αγγούρι και καρπούζι. Η οικοδόμηση ενός τρόπου ζωής γύρω από τα εποχιακά τρόφιμα διευκολύνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος και προσαρμογής του στις εποχιακές συνθήκες.

  1. Συμβάλλουν στην υποστήριξη των μικρών παραγωγών

Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται εκτός εποχής ή φυσικού περιβάλλοντος χρειάζονται πολύ περισσότερη ανθρώπινη βοήθεια σε μορφές φυτοφαρμάκων, κεριών, χημικών και συντηρητικών για να αναπτυχθούν και να φαίνονται ελκυστικά για εμάς τους καταναλωτές. Επιλέγοντας τοπικά και εποχιακά τρόφιμα, είναι επίσης πιο πιθανό να αποκτήσετε ένα πιο καθαρό προϊόν! Πολλές μικρές οικογενειακές φάρμες δεν έχουν την πολυτέλεια να περάσουν από βιολογική πιστοποίηση. Παρόλα αυτά, ακολουθούν μια πολύ φυσική και υγιή καλλιεργητική πρακτική. Όταν ψωνίζετε στην τοπική αγορά των αγροτών σας, δεν χρειάζεται να είστε τόσο προσεκτικοί στην εύρεση των «βιολογικών» προϊόντων, όπως όταν ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ.

Η στροφή σε μια περισσότερο βιώσιμη διατροφή και η επιλογή εποχιακών φρούτων και λαχανικών αποτελεί ένα «δώρο» για τον οργανισμό μας και προάγει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής μας και τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μας.

Μήπως αυτή είναι η στιγμή για να ξεκινήσετε να πειραματίζεστε και να δοκιμάσετε όλα τα νόστιμα φρούτα και λαχανικά που είναι άφθονα σύμφωνα με την εποχή τους;

Βιβλιογραφία:

6 Great Benefits of Eating What’s in Season

Why you should buy fruit and vege in season

10 Reasons to Buy Fruits and Vegetables in Season

4 Reasons To Eat By The Seasons + What Is In Season Right Now00

Recommended Posts