Παγωμένο γιαουρτάκι κανείς;

 

Το γιαούρτι αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν λείπουν από το ψυγείο κανενός νοικοκυριού. Παρασκευάζεται από γάλα το οποίο έχει υποστεί ζύμωση με βακτηριακή καλλιέργεια και συνιστάται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Το γιαούρτι είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Αποτελεί, επίσης, πηγή  ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και ψευδάργυρου, βασικά συστατικά για τον υγιή σχηματισμό των κυττάρων, των οστών, των δοντιών, καθώς και για τη λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πάρα πολύ δημοφιλές και το γνωστό σε όλους, παγωμένο γιαούρτι ή frozen yogurt. Δεν είναι λίγα τα μαγαζιά που έχουν ως αποκλειστικό προϊόν πώλησης το παγωμένο γιαούρτι και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δοκιμάσει, έστω και μία φορά!

Η ιστορία του

Παρόλο που στην Ελλάδα το frozen yogurt εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα, η ιστορία του ξεκινά από τη Νέα Αγγλία της Αμερικής, όπου πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του… 70! Ήταν γνωστό με την ονομασία «frogurt» ως ένα είδος μαλακού επιδορπίου και η γεύση του ήταν παρόμοια με αυτή του παγωτού. Έκτοτε, άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές και πλέον η βιομηχανία παγωμένου γιαουρτιού κρατάει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς επιδορπίων!

Πώς παρασκευάζεται

Το frozen yogurt παρασκευάζεται κυρίως από γάλα και γιαούρτι. Η πιο συνήθης μέθοδος παραγωγής είναι η ανάμειξη γάλακτος χαμηλών λιπαρών και καλλιέργειας γιαουρτιού ή άπαχου γάλακτος ή η καλλιέργεια γιαουρτιού και η προσθήκη κάποιας γλυκαντικής ουσίας, είτε φρουκτόζης είτε άλλου γλυκαντικού, ενζύμων και κάποιου σταθεροποιητή. Ανάλογα με το αν το γιαούρτι έχει πραγματική γεύση γιαουρτιού ή κάποια άλλη γεύση, ακολουθεί και η προσθήκη και διαφόρων αρωματικών και χρωστικών ουσιών.

Η διατροφική του αξία

Το frozen yogurt μπορεί να θεωρηθεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του παγωτού με μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μπορεί κανείς να το βρει σε διάφορες γεύσεις.

Όπως και  το γιαούρτι, περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα και αποτελεί πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και ψευδάργυρου. Επίσης, είναι πλούσιο σε απαραίτητους λιποδιαλυτές και σε πολύτιμες βιταμίνες, όπως οι Β-2, Β-12 και Β-1. Επιπλέον, λόγω της περιεκτικότητάς του σε πρεβιοτικά, ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Επιπλέον, λόγω των ενζύμων που περιέχει, διευκολύνει στην πέψη και είναι περισσότερο ανεκτό σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Γιατί να προτιμήσω frozen yogurt;

Το παγωμένο γιαούρτι όπως και το γιαούρτι περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ορθή λειτουργία του οργανισμού μας. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται στην όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του και χωρίς να περιέχει σάκχαρα και άλλα πρόσθετα.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, βεβαίως, είναι ότι το frozen yogurt δεν αποτελεί υποκατάστατο του γιαουρτιού, αλλά μια πιο υγιεινή και ελαφριά εκδοχή του παγωτού, γι αυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Έτσι λοιπόν, αν δεν θέλετε να στερηθείτε το γλυκάκι σας αλλά παράλληλα θέλετε να καταναλώσετε κάτι το οποίο θα παρέχει και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας, τότε ένα παγωμένο γιαουρτάκι είναι ό,τι πρέπει, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα!

Θέλετε να μάθετε κ άλλα ενδιαφέροντα πράγματα για το παγωμένο γιαούρτι;

Είμαι στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μου!

Recommended Posts