Τα 5+1 (bonus) διατροφικά DONT’ S επιστρέφοντας από τις διακοπές!

Αν σας πω τις λέξεις ηρεμία, χαλάρωση και διασκέδαση ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε;

Η ομόφωνη απάντηση πιστεύω είναι οι καλοκαιρινές διακοπές! Η περίοδος αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία να χαλαρώσουμε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, να ηρεμήσουμε και εννοείται να διασκεδάσουμε! Και, όλοι ξέρουμε πως η διασκέδαση – κυρίως στη χώρα μας – περιλαμβάνει την απόλαυση φαγητού και ποτού σε ένα από τα πανέμορφα ελληνικά ακρογιάλια! 

Είναι συνεπώς αναπόφευκτο να αποφύγουμε πλήρως τις διατροφικές ατασθαλίες και σχεδόν, θα λέγαμε, αδύνατο να ακολουθήσουμε ένα αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα στις διακοπές – ειδικά εάν το ακολουθούμε όλο το υπόλοιπο διάστημα! Αυτό, φυσικά δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε ολοκληρωτικά και πέφτουμε «με τα μούτρα», ωστόσο,  λίγο περισσότερο φαγητό και ποτό για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα όπως αυτό των καλοκαιρινών μας διακοπών, δεν αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Τι συμβαίνει, όμως, με την επιστροφή;

Την περίοδο της επιστροφής από τις διακοπές, έρχομαι συχνά αντιμέτωπη με την ανησυχία και το άγχος των διαιτώμενών μου για τη χαλάρωση του προγράμματος τους. Ανησυχίες και διαπιστώσεις όπως:

1) Χάλασα το πρόγραμμα μου, απογοητεύτηκα, δεν μπορώ να συνεχίσω και άρα τα παρατάω ή το πάω απ’ την αρχή.

2) Δεν μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου, δεν θα καταφέρω να φτάσω τον στόχο μου, τα παρατάω!

3) Παρόλο που πρόσεχα στις διακοπές πήρα βάρος! Τι θα γίνει μόλις σταματήσω τη διατροφή; Σίγουρα, θα πάρω ότι έχασα.

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής όλων;

Η απογοήτευση. Απογοήτευση γιατί χάλασαν το διατροφικό τους πρόγραμμα ή πήραν βάρος, δεδομένα που αυθόρμητα ερμηνεύονται ως πλήρη απορρύθμιση του προγράμματός τους. Θα σας πω, όμως, πως δεν είναι έτσι!

Το πραγματικό διατροφικό ζητούμενο για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών δεν είναι η παραμονή σε ένα αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα, όμοιο με του υπόλοιπου διαστήματος αλλά η εφαρμογή κάποιων βασικών διατροφικών κανόνων που θα σε βοηθήσει να θέσεις όρια στον εαυτό σου – όπως για παράδειγμα να αποφύγεις τα τηγανητά κολοκυθάκια ώστε να δοκιμάσεις κάτι που είδες εξαρχής και θα ήθελες να δοκιμάσεις – και θα σου επιτρέψει να νιώθεις εσύ ο ίδιος καλύτερα.

Ποια είναι τα tips για τα όσα πρέπει να αποφύγουμε όταν επιστρέψουμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές;

  1. Μην πανικοβάλλεσαι! Τι και αν έφαγες λίγο περισσότερο ή ήπιες ένα ακόμη ποτό; Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι και να απογοητεύεσαι. Όπως θα επιστρέψεις στο πρόγραμμα των υπολοίπων τομέων της καθημερινότητάς σου, έτσι θα μπορέσεις να επιστρέψεις στο καθημερινό διατροφικό σου πρόγραμμα αλλά και στο βάρος σου.
  2. Μη ζυγιστείς απευθείας όταν επιστρέψεις από τις διακοπές. Το πιθανότερο είναι αυτή η ένδειξη της ζυγαριάς να είναι πλασματική και να οφείλεται σε πιθανές  κατακρατήσεις που όμως θα σε στεναχωρήσουν και θα σε απογοητεύσουν χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Κάνε υπομονή μερικές ημέρες ώστε να προσαρμοστείς στο πρόγραμμα και τους ρυθμούς σου και έπειτα να ανεβείς στη ζυγαριά! 
  3. Ακολουθώντας τα όσα αναφέρουν τα δύο παραπάνω tips θα αποφύγεις και το ακόλουθο:.Δίαιτες αποτοξίνωσης! Συχνά ακούμε και βλέπουμε στο Διαδίκτυο ανθρώπους να ακολουθούν μετά τις διακοπές εξαντλητικές δίαιτες αποτοξίνωσης προκειμένου να επανέλθουν στο βάρος τους. Απόφυγέ τες! Το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι να χαλάσουν το ευχάριστο κλίμα και τη διάθεση μετά τις διακοπές, να σε κάνουν να πεινάσεις και να δημιουργήσουν το αίσθημα ότι τιμωρείς τον εαυτό σου επειδή πέρασες καλά κάποιες ημέρες, έφαγες λίγο παραπάνω ή ήπιες ένα ακόμη ποτό. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσεις φαινομενικά κάποια κιλά άμεσα τα οποία όμως θα ξαναπάρεις – εξίσου άμεσα- όταν επιστρέψεις στις κανονικές διατροφικές σου συνήθειες.
  4. Μην απογοητεύεσαι! Ακόμη και αν έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την επιστροφή και παρατηρείς πως όντως αυξήθηκε το βάρος σου ή όντως έχεις απορρυθμίσει το διατροφικό σου πρόγραμμα δεν πρέπει να απογοητεύεσαι. Γυρνάς σελίδα και προχωράς παρακάτω καθώς η απογοήτευση θα σε κρατήσει μακριά από τον στόχο σου.
  5. Μην αναβάλλεις το ραντεβού με τον διατροφολόγο σου! Οι διατροφολόγοι δεν είμαστε τιμωροί αλλά αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια και το διατροφικό σου ταξίδι. Δεν θα σε μαλώσουμε γιατί ήπιες ένα δροσιστικό κοκτέιλ αλλά θα σε βοηθήσουμε να ξαναμπείς πιο άμεσα και αποτελεσματικά στο πρόγραμμά σου και να συνεχίσεις δυναμικά για την επίτευξη του στόχου σου.

Bonus tip: Μην ξεκινήσεις από το πρώτο σου πρόγραμμα. Προσπαθώντας να διορθώσεις μόνος σου κάποιες αποκλίσεις του προγράμματός σου ενδέχεται να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά. Συνέχισε το πρόγραμμά σου κανονικά και τα υπόλοιπα θα τα διορθώσουμε μαζί! 

Μήπως τελικά η επιστροφή στο πρόγραμμα μας είναι ευκολότερη από όσο φαντάζει;

Recommended Posts