Τι είναι αυτό; Μανιτάρι μαγικό!

 

Τι θα λέγατε για μια σαλάτα με μανιτάρια ή ακόμα καλύτερα μανιτάρια στον φούρνο ή στην πίτσα σας; Σας ακούγεται καλή ιδέα; 

Τα αγαπημένα μανιτάρια είναι βαθιά συνδεδεμένα από τα παιδικά μας χρόνια και τα κινούμενα σχέδια που βλέπαμε για το όμορφο σχήμα τους και το έντονο κόκκινο χρώμα τους, με το οποίο τα αναπαριστούσαν οι δημιουργοί. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο είδος μανιταριού δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση, ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα είδη τα οποία όχι μόνο είναι κατάλληλα για κατανάλωση, έχουν μάλιστα υψηλή διατροφική αξία και είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή!

Παρόλο που το μανιτάρι δεν είναι εξαιρετικά αγαπημένο και είναι παρεξηγημένη τροφή από πολλούς ανθρώπους, ίσως γιατί ανήκει στο είδος των μυκήτων, έχει σημαντική θρεπτική και μαγειρική αξία και δεν θα πρέπει να παραλείπεται από τις συνταγές μας.

Η διατροφική τους αξία

Τα μανιτάρια χρησιμοποιούνται για αιώνες τόσο λόγω των θρεπτικών τους ιδιοτήτων όσο και των φαρμακευτικών.

Αρχικά, τα μανιτάρια αποτελούν καλή πηγή υδατανθράκων, κυρίως χιτίνης, η οποία εκπληρώνει τον ρόλο των διαιτητικών ινών. Αποτελούν πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα και επομένως μπορούν να θεωρηθούν εναλλακτική στα ζωικά προϊόντα. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται η κατανάλωσή τους από άτομα τα οποία ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή ή άτομα που ακολουθούν διατροφή με περιορισμένη κατανάλωση κρέατος.

Επιπλέον, ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, παρέχουν ποικίλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, και το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι απαραίτητοι για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα μανιτάρια είναι ικανά να υποστηρίξουν τις αντιφλεγμονώδεις διεργασίες στον άνθρωπο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η φαρμακευτική τους αξία

Όπως παρατίθεται σε διάφορες έρευνες, τα μανιτάρια, πέραν των θρεπτικών τους ιδιοτήτων, έχουν ιδιαίτερες φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται τόσο ως διαιτητικά τρόφιμα αλλά και ως συμπληρώματα διατροφής, φαρμακευτικά παρασκευάσματα διατροφής αλλά και ως προϊόντα μυκοθεραπείας.

Το πρόσφατο ενδιαφέρον για τη φυτική διατροφή στις δυτικές χώρες έχει φέρει αυξανόμενη προσοχή στη χρήση μανιταριών και ενώσεων που προέρχονται από μανιτάρια για την πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών. Τα βρώσιμα μανιτάρια είναι οι πιο άφθονες πηγές τροφίμων του τροποποιημένου αμινοξέος εργοθειονίνη. Αυτή η ένωση έχει αποδειχθεί ότι συσσωρεύεται σε όλα σχεδόν τα κύτταρα και τους ιστούς, αλλά κατά προτίμηση σε εκείνα που εκτίθενται σε οξειδωτικό στρες και τραυματισμό. Η αποδεδειγμένη κυτταροπροστατευτική δράση της εργοθειονίνης έχει οδηγήσει πολλούς να προτείνουν έναν πιθανό θεραπευτικό ρόλο για αυτή την ένωση σε χρόνιες καταστάσεις που περιλαμβάνουν συνεχές οξειδωτικό στρες και φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών.

Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει πως αποτελούν «δεξαμενές» φαρμακολογικά ενεργών χημικών ενώσεων με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες των μανιταριών είναι:

🍄αντιμικροβιακές

🍄αντιφλεγμονώδεις

🍄ανοσοτροποποιητικές

🍄αντιδιαβητικές

🍄αντιοξειδωτικές

🍄ηπατοπροστατευτικές

🍄αντικαρκινικές

🍄αντιαλλεργικές

🍄πρεβιοτικές

Όπως αντιλαμβανόμαστε από τα παραπάνω, τα αγαπημένα μας μανιτάρια θεωρούνται #superfood και θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να τα περιλάβουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο!

Εσείς, πώς συνηθίζετε να καταναλώνετε τα μανιτάρια;

Recommended Posts