Το απόλυτο καλοκαιρινό δίλημμα: Παγωτό ή Γρανίτα;
Ποιος είπε ότι η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι ταυτόχρονα και βαρετή;
Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές συνδέουμε στο μυαλό μας ότι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελείται μόνο από φρούτα και λαχανικά ενώ στην πραγματικότητα είναι πολλά παραπάνω από αυτό!
Ένας μεγάλος διατροφικός μύθος είναι ότι όταν κάποιος ακολουθεί μια συγκεκριμένη διατροφή ή όταν επισκέπτεται έναν διατροφολόγο, ταυτόχρονα πρέπει να ξεχάσει και τις μεγάλες διατροφικές απολαύσεις! Κι όμως!
Ένα μεγάλο διατροφολογικό «ψέμα» που έχει εντυπωθεί στο μυαλό πολλών είναι ότι η κατανάλωση παγωτών ή γρανίτας είναι κάτι απαγορευτικό για την απώλεια κιλών. Παρόλα αυτά, τόσο το παγωτό όσο και η γρανίτα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας σωστής διατροφής και το καθένα μας προσφέρει διαφορετικά οφέλη, όταν βέβαια η κατανάλωσή τους γίνεται υπό προϋποθέσεις και καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Παγωτό
Το παγωτό ανήκει στην κατηγορία των «comfort food», δηλαδή των τροφών που όταν τις καταναλώνουμε μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση μιας κουταλιάς παγωτού μπορεί να μας κάνει χαρούμενους, καθώς επηρεάζει το σημείο του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν οι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι, όπως για παράδειγμα, όταν κερδίζουν χρήματα ή ακούν την αγαπημένη τους μουσική! Καθόλου κακό, έτσι;
Τα παγωτά με βάση το γάλα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σιδήρου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στη διατροφή μας. Επιπλέον, περιέχουν κατά κύριο λόγο λιγότερη ζάχαρη, γεγονός που δεν γεμίζει τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες. Η διατροφική αξία του παγωτού είναι υψηλή καθώς περιέχει ασβέστιο, όπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το ασβέστιο αποτελεί ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο με διαφορετικές λειτουργίες για τον οργανισμό μας, το οποίο έχει ενεργό ρόλο στη σύσταση των οστών και των δοντιών και στην πήξη του αίματος. Δεδομένου ότι η πρόσληψη ασβεστίου δεν είναι πάντα επαρκής, το παγωτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική αυτής της πρόσληψης, με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παγωτό είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και τα συστατικά που περιέχει όπως η σοκολάτα, η καραμέλα ή το μπισκότο, ανεβάζουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες μειώνοντας παράλληλα τη διατροφική του αξία.
Γρανίτα / Σορμπέ
Η γρανίτα και τα παγωτά τύπου σορμπέ αποτελούν ένα αγαπημένο σνακ για πολλούς, ιδιαίτερα διότι είναι αδιαμφισβήτητα μια δροσερή επιλογή για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Τα παγωτά που παρασκευάζονται χωρίς την προσθήκη γάλακτος περιέχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά σε σχέση με τα παγωτά με βάση το γάλα, δεδομένου ότι δεν περιέχουν γάλα, αυγά και κρέμα γάλακτος. Έχουν ως βασικό τους συστατικό το νερό και θεωρούνται από πολλούς ως η ιδανικότερη επιλογή σε σχέση με τα κλασσικά παγωτά λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε θερμίδες και της πρόσληψης βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, εφόσον περιέχουν κομμάτια φρούτων ή χυμούς.
Συγκριτικά με τα κλασσικά παγωτά, οι γρανίτες ή τα σορμπέ έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φρούτα και είναι πιο ελαφριά τόσο στη γεύση όσο και την υφή, λόγω της απουσίας γαλακτοκομικών.
Σύμφωνα με το eurodiet.gr, μια μερίδα σορμπέ παγωτού αποδίδει 80 θερμίδες, ενώ μια μερίδα παγωτού με βάση το γάλα αποδίδει περίπου 100 με 150 θερμίδες.
Ενώ η γρανίτα αποδίδει λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό, η διατροφική της αξία είναι πολύ χαμηλή, καθώς η ποσότητα φρούτων που περιέχει είναι ελάχιστη και όχι αρκετή για να μας προσφέρει τις απαραίτητες βιταμίνες. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά της σε απλά σάκχαρα και η απουσία λίπους και πρωτεΐνης, την καθιστά μια τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και κατά συνέπεια προκαλεί μεγάλη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Τι να επιλέξω τελικά;
Δεδομένου ότι το κάθε είδους παγωτού περιέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς, η κατανάλωση παγωτού ενθαρρύνεται αλλά πάντα με μέτρο και προσοχή.
Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που ακολουθούν λακτο-χορτοφαγική δίαιτα, στα άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας ή τα παιδιά και οι έγκυοι που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε ασβέστιο και πρωτεΐνες μπορούν να καταναλώνουν παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα.
Αντιθέτως, τα άτομα με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη ή τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και δυσλιπιδαιμίες ή εκείνα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνισή τους, συστήνεται να αποφεύγουν την κατανάλωση παγωτού.
Συνοψίζοντας, το καλοκαίρι ενδείκνυται για διατροφικές απολαύσεις και η ορθολογική κατανάλωση ενός παγωτού ή μιας γρανίτας, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες, μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή ενός σνακ και μπορεί παράλληλα να κάνει θαύματα στη διάθεσή μας!
Ένα παγωτάκι δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, σωστά;
Βιβλιογραφία:
Ice Cream, T. Krahl, H. Fuhrmann, S. Dimassi Sensient Colors Europe GmbH, Geesthacht, Germany
Ice Cream 265 R. T. Marshall et al., © Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York 2003